Computer Systemen
Computer Netwerken
Cloud
Diensten
ROYAL
Webwinkel
Support
 
Computer netwerken.
Computer Netwerken
Menu
WiFi
Camera's
Telefonie
Computer
beveiliging
Facebook weet bij wie je gisteren op bezoek ging.
De Belastingdienst zag hoe je er kwam.
Apple hield bij hoe lang je er bleef.
Samsung hoorde wat je er zei.
En Google wist al dat je het van plan was.
'Je hebt w
él iets te verbergen'
Waarom wel een eigen ROYAL RFi server?
Hier zijn ze!
Kwalitatieve server voor een lage prijs en alles in eigen beheer!
Informatie
Iedereen nog wakker? Oke, dan gaan we verder…
'Ik heb niets te verbergen' is geen sterk argument

Tot dat het jou treft.
Door het openen van mail of een bezoek aan een foute website kan het ook jou overkomen: je wordt getroffen door ransomware. Ransomware nestelt zich in je systeem en encrypt al je bestanden. Je komt erachter als het al te laat is, omdat je niet meer bij jou bestanden kunt.  Je kunt dan wel een hoop geld gaan betalen aan je kapers, maar je bestanden krijg je niet meer terug. Wat ons betreft het grootste gevaar van internet.

50 aanvallen per uur.
Er zijn veel verschillende soorten spammers, malware, virussen en ransomware software zwervend over het web te vinden, die jouw server of computer gemiddeld 50 keer per uur aanvallen.

Computerbeveiliging – Hoe beveilig je het beste jouw computer?
Degelijke computerbeveiliging is van cruciaal belang om een infectie met malware te voorkomen. Maar hoe kun je nu het beste je computer beveiligen tegen schadelijke software, cybercriminelen en hackers?
En welke beveiligingssoftware is van essentieel belang om schadelijke software en ongewenste indringers buiten de deur te houden? Tegenwoordig ontkom je er niet meer aan om je computer extra te beveiligen.

Door de jaren heen is malware steeds geavanceerder geworden. De tijd dat je computer door een virus alleen van slag raakte is voorbij. Cybercriminelen programmeren hun schadelijke software zo dat het in staat is om detectie te voorkomen. Ook wordt er gezocht naar een zo groot mogelijke aanvalsvector. Gehackte advertentienetwerken of websites kunnen zonder dat je het merkt jouw computer infecteren met malware.

In onze huidige samenleving is het internet niet meer weg te denken. Hierdoor neemt online cybercrime en fraude met bijvoorbeeld het internetbankieren alleen maar toe. Hoe kun je je  als computergebruiker nu wapenen tegen al deze dreigingen en de computer optimaal beveiligen? In dit artikel lees je daar alles over.

Basisinformatie over computerbeveiliging
Het installeren van gratis of betaalde antivirus-software is een eerste vereiste en het aanbod hierin is enorm. Feit blijft wel dat gratis versies zo goed als altijd in mindere mate bescherming bieden. Ook bevat het vaak uitgeschakelde beschermingsfuncties die alleen beschikbaar zijn in de betaalde pakketten. Ook de reclame in gratis virusscanners wordt vaak als nadelig ervaren. Net als opdringerige upgrades voor betaalde versies.

De meeste besmettingen met malware zijn vaak het gevolg van de handelingen van de computergebruiker zelf. Een ander deel ontstaat doordat de gevaarlijke software een kwetsbaarheid (vulnerability) in software heeft ontdekt, en vervolgens kan misbruiken. Vergelijk het met bijvoorbeeld een inbreker die rond je huis loopt, en als hij ergens een klein raampje open ziet staan grijpt hij wellicht zijn kans en glipt naar binnen.

10 TIPS om je computer te beveiligen
1. Installeer goede en betrouwbare antivirus-software
Antivirus-software is de eerste verdedigingslinie om een infectie met malware te voorkomen. Gebruik bij voorkeur betaalde beveiligingssoftware. Ondanks dat gratis virusscanners een goed detectie niveau hebben mist het vaak aanvullende beschermingstechnologieën. Voor de doorgewinterde computergebruiker is het vaak een koud kunstje om diezelfde beschermingsmodules middels andere software te compenseren.

Voor gebruikers die niet de kennis en het geduld hebben om de perfecte combinatie te vinden is het kiezen van een uitgebreid internet security pakket het verstandigste. Daarbij zijn de kosten op jaarbasis eigenlijk ook te verwaarlozen. De onderzoeks- en reparatiekosten bij een malwarebesmetting liggen veelal hoger. Waarbij ook de kans bestaat dat je dierbare bestanden voorgoed kwijt bent.

2. Maak gebruik van aanvullende beveiligingssoftware.
Het moet helaas gezegd worden maar geen enkel beveiligingspakket kan jouw computer voor de volle 100% beschermen. Het risico dat schadelijke software langs je antivirus-software weet te glippen is zeer reëel. Afhankelijk van de gebruikte antivirus-software is het installeren van aanvullende beveiligingssoftware vaak geen overbodige luxe. Denk aan extra bescherming tegen ransomware en misbruik van kwetsbaarheden. Maar ook aan een specifieke computerbeveiliging voor het internetbankieren en online winkelen.

3. Zorg dat Windows en alle software up-to-date is
Verouderde software en besturingssystemen die niet up-to-date zijn vormen een extra risico op een malwarebesmetting. Belangrijkste is natuurlijk Windows update zelf, zorg er altijd voor dat de automatische update functie staat ingeschakeld zodat updates automatisch worden geïnstalleerd. Maar niet alleen Windows dient up-to-date en van de laatste beveiligingsupdates voorzien te zijn, ook je overige software.

4. Maak altijd gebruik van een firewall
Zorg altijd dat minimaal de firewall van Windows actief is. Ondanks dat deze beperkt is in functionaliteit controleert het wel alle inkomende verbindingen. Uitgebreide internet security pakketten bevatten een eigen firewall. Deze controleren niet alleen het inkomende verkeer maar ook het uitgaande. Vaak bevat het ook URL-filter om schadelijke websites te blokkeren. Of een HIPS (Host Intrusion Prevention System).

5. Let extra goed op bij het installeren van gratis software
Gratis software is niet altijd zo gratis als het lijkt. Ondanks dat het gratis is gaat er toch een verdienmodel achter schuil. Veelal is gratis software dan ook voorzien van (ongewenste) extra’s. Kijk bij het installeren van gratis software altijd extra goed of er stiekem niets extra’s meelift.

6. Maak regelmatig een goede back-up
Het maken van back-ups is misschien belangrijker dan je in eerste instantie denkt. Bepaalde malware zoals ransomware kan namelijk desastreuze gevolgen hebben. Hierdoor kunnen je persoonlijke documenten, foto’s en bijvoorbeeld aangekochte muziek onherstelbaar beschadigd raken door een niet te ontsleutelen encryptie. Maak dus altijd goede back-ups op bijvoorbeeld een externe schijf, NAS of in de cloud.

7. Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden
Voor steeds meer diensten op het internet is een account benodigd. Een veel gemaakte fout is het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor verschillende diensten. Of het hergebruiken en rouleren van wachtwoorden. Mocht een bepaalde website gehackt worden dan is het mogelijk dat cybercriminelen op deze manier ongeautoriseerde toegang kunnen verkrijgen bij je gebruikte account op internet.

Gebruik altijd sterke en unieke wachtwoorden of een wachtzin. Een lange zin is simpeler te onthouden en ook veiliger. Gebruik ook altijd speciale tekens, of vervang een bepaalde letter door een cijfer. Om alle wachtwoorden te beheren kun je gebruik maken van een wachtwoordmanager. Veel beveiligingspakketten zijn hier tegenwoordig standaard van voorzien. Zo niet er gelukkig gratis alternatieven beschikbaar.

8. Maak een gebruikersaccount aan voor beheerderstaken
Gebruik bij voorkeur geen administratoraccount voor dagelijks gebruik. Met een account met beperkte rechten kan malware zich over het algemeen niet zomaar installeren en/of bepaalde systeeminstellingen aanpassen. Zorg er ook altijd voor dat het gebruikersaccountbeheer binnen Windows is ingeschakeld.

9. Gebruik een privacyfilter of VPN-verbinding
Met een VPN-verbinding leg je een beveiligde verbinding aan tussen het gebruikte apparaat en het internet. Zo ben je afgeschermd online. Dit is vooral handig als je veilig gebruik wilt maken van bijvoorbeeld een openbaar wifi-netwerk of social media. Maar het biedt ook uitkomst in landen waar bepaalde diensten zijn geblokkeerd. Er zijn gratis en betaalde VPN-aanbieders.

10. Blijf altijd waakzaam en alert
Hoe goed je jouw computerbeveiliging ook op orde hebt, waakzaamheid en bewust gebruik van internet blijft de sleutel tot succes. Ook is het zaak om regelmatig je computerbeveiliging te controleren. Periodiek je computer scannen met bijvoorbeeld een online virusscanner. Installeer software alleen uit betrouwbare bronnen. Klik nooit zomaar op vreemde links, en wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen.
Nog meer informatie
6 TIPS om de gevolgen van ransomware te beperken
Is jouw computer gevoelig voor ransomware? De grootschalige ransomware aanval WannaCry heeft al meer dan 200.000 slachtoffers gemaakt, waaronder ziekenhuizen, spoorwegbedrijven en telecombedrijven. Als bedrijf en particulier kun je ook met ransomware te maken krijgen.

Ransomware als WannaCry versleutelt bestanden op een computer, waarna hackers losgeld vragen om ze weer vrij te geven. Je kunt dus zo de foto’s van je kinderen of andere belangrijke bestanden kwijtraken.

Dit soort virussen is erg in opkomst. Het zal daarom ook niet de laatste keer zijn dat er op grote schaal een ransomware aanval wordt uitgevoerd. Hoe je jouw computer kunt beschermen? We geven hieronder een aantal tips.

1. HOUD JE BESTURINGSSYSTEEM UP-TO-DATE
Je kent dat wel, de computer vraagt of je de updates van het besturingssysteem wilt laten uitvoeren, maar je bent net aan het werk, of gewoon lekker een film aan het kijken. Laat die updates maar voor later. De volgende keer speelt er echter natuurlijk weer iets anders waardoor het updaten niet uitkomt.

Maar let op! De ransomware WannaCry maakte gebruik van een lek in Windows dat al in maart was gevonden en met een update was hersteld. Updates zijn er dus niet voor niets! Zorg er dus voor dat je altijd alle essentiële updates installeert. Dit geldt niet alleen voor Windows, maar ook voor OS X.

Is je besturingssysteem zo oud dat er geen updates meer voor beschikbaar zijn? Dan loop je risico. Je kunt dan beter overstappen op een recentere versie van Windows of OS X.

2. HOU JE SOFTWARE UP-TO-DATE
Niet alleen het besturingssysteem op je computer, maar ook de software op je computer moet altijd up-to-date zijn en blijven. Controleer dus regelmatig of je nog steeds de meeste recente versie van bijvoorbeeld Flash gebruikt.

3. WEES VERSTANDIG MET E-MAILS
Ransomware wordt vaak verspreid via phishing e-mails. Phishing e-mails lijken vaak van echte banken of telefoonproviders. Ransomware kan ook verspreid worden via e-mails met nepfacturen. Je voorkomt een besmetting met ransomware dus door voorzichtig te zijn met e-mailen. Als je de afzender niet kent, en ook geen mail verwacht, bestaat de kans dat dit een malafide e-mail is. Open ook nooit de bijlagen die met dergelijke mailtjes worden meegestuurd.

4. ZORG DAT JE EEN VIRUSSCANNER HEBT
De tijd dat we zonder virusscanner door het leven konden is voorgoed voorbij. Er zijn veel goede virusscanners te vinden, sommige gratis, andere betaald. Zorg ervoor dat de virusscanner op je computer altijd up-to-date is en dat je die regelmatig bijwerkt. De meeste virusscanners doen dit automatisch.

5. MAAK REGELMATIG EEN BACK-UP
Ransomware versleutelt je bestanden en dwingt je te betalen als je ze terug wilt. Door regelmatig backups te maken, bijvoorbeeld in een cloud of op een externe harde schijf, kun je het leed behoorlijk beperken. Let erop dat die externe harde schijf niet verbonden blijft met de computer, omdat de ransomware dan nog steeds via de USB-verbinding bij je bestanden kan komen. 

6. ONZEKER? WIJ KUNNEN JE HELPEN!
Weet je niet zeker of jouw systeem wel geüpdatet is, of je de juiste virusscanner heeft of heb je hulp nodig bij het maken van back-ups? De specialisten van ROYAL professional zijn je graag tot dienst, dus aarzel vooral niet om contact op te nemen. Wij kunnen de computer voor je nakijken en je adviseren zodat je met een gerust gevoel kunt blijven computeren.
Terug naar vorige pagina